Extranet

Mistrovství Evropy 2018, Moskva


Posledním testem před Olympijskými hrami v korejském PyeongChangu bude v tomto týdnu Mistrovství Evropy v krasobruslení pro rok 2018. V Megasport Aréně začaly od pondělíního rána tréninky, které budou pokračovat i úterým. Soutěžními dny jsou pak středa až sobota. Šampionátu se zúčastní 167 bruslařů ze 35 zemí.

Mezi nimi bude i pětice českých sportovců:

Michal Březina a Jiří Bělohradský v kategorii mužů, Eliška Březinová v kategoii žen a taneční pár Cortney Mansour / Michal Češka. 

 

MUŽI

Pro Jiřího Bělohradského to bude třetí evropský šampionátu v řadě. Na obou předchozích v Bratislavě a Ostravě obsadil 20.místo. Nyní vstupuje do soutěže s dvacátým třetím nejlepším bodovým ziskem mezi 37 startujícími. Mnohem lepší výchozí pozici má Michal Březina. Jeho bodový zisk z Grand Prix Kanady ho řadí na osmé místo mezi účastníky šampionátu. A Michal tedy určitě bude chtít vylepšit loňské dvanácté místo z Ostravy. Losování krátkých programů proběhne v úterý ve 14:15 našeho času. Michal Březina by měl být losován v předposlední rozjížďce. Jiří Bělohradský se bohužel těsně nevešel do druhé losované poloviny a může si tedy vytáhnout jakékoliv startovní pořadí mezi čísly 3 a 18. 

Hlavními favority soutěže mužů jsou tradičně Španěl Fernandez, všichni tři Rusové, z nichž především Mikhail Kolyada letos šlape Fernandezovi na paty, předloňský medailista Alexei Bychenko z Israele a překvapivě i Belgičan Jorik Hendrickx, který se letos může pochlubit čtvrtým nejlepším bodovým ziskem mezi Evropany.

17.1.

Jiří Bělohradský se do finále ME nepodívá. Byť předvedl téměř čistý krátký program, pouze s nejistým dopadem po sólovém trojitem Flipu. Náplň programu bez 3+3 kombinace nebo trojitého Axela, případně bez čtverného skoku, dnes už bohužel nestačí ani v evropské konkurenci, a to přesto, že všechny piruety i krokovku měl Jiří ve čtvrté úrovni obtížnosti. Bodovým ziskem 58,30 mu z dvacátého osmého místa chyběly na postup přibližně dva body. Jiří už ale začíná tvrdě pracovat na trojitém Axelu a věříme, že pro něj bude jeho vystoupení v Moskvě poučením a v v příští sezóně se v technické náročnosti svých jízd výrazně posune..

Michal Březina začíná na desátém místě. Bohužel, ani náš druhý zástupce v mužské kategorii, Michal Březina, nemůže být se svým vystoupením v krátkém programu spokojen. Tréninky před šampionátem v Los Angeles i zde v Moskvě mu šly skvěle. Pravidelně jezdil čisté krátké programy s maximální obtížností. Bohužel v den D a hodinu H chtěl až příliš a hned na při nájezdu na čtverný Salchow rychlost přehnal a musel ubrat jednu otáčku. K závěru krátkého programu pak dal i příliš energie do trojitého Flipa v kombinaci, skok sice ještě ustál, ale následný trojitý Toeloop již skočil nedotočený a s pádem. 3 Axel byl velmi dobrý, všechny piruety "level" 4, krokovka "na trojku". Bodový zisk 72,72 tak stačil na průběžné desáté pořadí, ale ztráta na medaile je téměř třináctibodová.

19.1.

Dnes se Michal Březina představí ve volných jízdách mužů.  Pojede v předposlední rozjížďce a bude útočit z desátého místa po krátkém programu. Středoevropský čas jeho jízdy je přibližně v 18:11 a my si přejme, ať si Michal spraví náladu po nepodařeném krátkém programu a zvýší si sebevědomí před olympijským startem.

 

ŽENY

Soutěž seniorek je každým rokem takovým malým přeborem Ruska. I letos jsou nekjvětšími favoritkami mistryně Evropy i světa Medvedeva, juniorská mistryně světa Zagitova i třetí do ruské party Sotskova. Jediná jim letos bodově dokázala sekundovat Carolina Kostner z Itálie.

Eliška Březinová nastupuje do čtvrtečních krátkých programů s dvacátým druhým nejlepším výsledkem mezi 40 startujícími ženami (na poslední chvíli zrušila účast Arménka Galustyan). I jí bohužel těsně uniklo nasazení do "lepší" půlky startujících, a tak se na led může dostat někdy mezi pátým a dvacátým pořadím v krátkých programech. Losování proběhne ve středu ve 14:15 našeho času.

19.1.

Eliška Březinová jde do finále ME z 12.místa! V krátkém programu prokázala srdce bojovnice. Přes nevýhodné startovní číslo sedm se nebála zařadit maximální obtážnost své jízdy a tato sázka se jí vyplatila. Poprvé na soutěži ISU skočila čistou kombinaci dvou trojitých Toeloopů, přidala 3 Lz a 2A (i když oba skoky nebyly úplně čistě předvedené, ale byly dotočené, bez velkých srážek). Spolu s kvalitními skoky přidala i všechny piruety v úrovni obtížnosti čtyři a korkovou pasáž "na dvojku". V technické hodnotě šlo o osmý nejlepší krátký program dne (trojitá kombinace byla dokonce sedmým nejlépe bodovaným prvkem celé soutěže) a přes nízké startovní pořadí nakonec ani známka za programové komponenty nebyla vůbec špatná. Suma sumárum si Eliška vytvořila osobní rekord na soutěžích ISU 52,06 bodu a volnou jízdu pojede v předposlední, tedy druhé nejsilnější skupině.  

21.1.

Do volné jízdy nastoupí Eliška v sobotu v podvečer v 18:57 jako patnáctá ze 24 finalistek.

 

TANEČNÍ PÁRY

Český taneční pár Cortney Mansourová / Michal Češka se na Mistrovství Evropy vrací potřetí. Při premiéřel ve Stockholmu 2015 byli sedmnáctí, o rok později v Bratislavě už třináctí. Uvidíme, jak se jim povede po loňské pauze navázat na tyto výsledky, přeci jen se vrací některé špúičkové páry, které byly v posledních sezónách zraněné. Do ME vstupují se šestnáctým nejvyšším bodovým ziskem ze 31 startujících párů a co je dobré je to, že budou losováni v lepší šestnáctce startujících a to mezi startovními čísly 16 a 21. Chytřejší budeme po čtvrtečním losu (který se uskuteční ve 14 hodin našeho času).

19.1.

Páteční odpolední (u nás doma sice vzhledem k časovému posunu spíše dopolední) program zahájí taneční páry krátkými tanci. Český taneční pár Cortney Mansourová / Michal Češka se představí ve 12:25 jako šestnáctý pár v pořadí. K postupu do finále potřebují v početném poli porazit jedenáctku soupěřů (v kategorii tanečních párů jich postupuje, na rozdíl od sólistů, pouze 20).

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Česká televize odvysílá většinu soutěží v přímých přenosech na programu ČT Sport, a to i první skupiny krátkých programů.

Program ME 2018:

17.01.2018

     
 

09:45

Muži

krátké programy

 

17:00

Sportovní dvojice

krátké programy

18.01.2018

     
 

10:23

Ženy

krátké programy

 

16:55

Sportovní dvojice

volné jízdy

19.01.2018

     
 

10:10

Taneční páry

krátké tance

 

15:45

Muži

volné jízdy

20.01.2018

     
 

11:40

Taneční páry

volné tance

 

16:30

Ženy

volné jízdy

 

V neděli 21. 1. 2018 se uskuteční závěrečná exhibice.

Kompletní výsledky ME 2018 v Moskvě sledujte zde.

 


Karel Oubrecht, GS


přidáno 2018.01.15 16:06:23

Souhlasím

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte. Více informací