Extranet

OLYMPIA po patnácté na mistrovství světa


Sezonu synchronizovaného bruslení uzavírá seniorské mistrovství světa v Chorvatsku. To letošní se koná v Záhřebu 5.-6. dubna a Českou republiku na něm reprezentuje pražský tým OLYMPIA.

V Záhřebu se měl šampionát konat původně v roce 2021, sezona však byla kvůli covidu zrušena, na řadu proto přichází letos.

 

Na šampionát se nominovalo 21 týmů a jsou mezi nimi i všichni tři loňští medailisté. Současný mistr světa, kanadský tým Les Supremes, bude cílit na třetí titul v řadě.

S polovinou svých soupeřů se OLYMPIA během sezony utkala na mezinárodních závodech. Ze dvou z nich – z prosincového Santa Claus Cupu v Brně a z únorového Dresden Cupu – si náš reprezentační tým odvezl bronzové medaile.

 

V Záhřebu startuje po dvou zemích za Kanadu, Finsko, USA a Německo, právo dvou startů má i Maďarsko, které však má zatím jen jeden seniorský tým, PASSION. A právě s ním letos pojí OLYMPII stejné téma pro volnou jízdu – Gladiator. Nestává se, že by se dva týmy takto sešly ve výběru tématu i hudby. Gladiatora teda ve volných jízdách uvidíme ve dvou různých zpracováních. Na svém krátkém programu – Music od Johna Milese – spolupracovala OLYMPIA s finskou trenérkou Sini Lagercrantz.

 

Dalšími silnými soupeři, proti kterým se pražský tým postaví poprvé až v Chorvatsku, jsou Švédsko, Japonsko a Francie. Loni OLYMPII právě na francouzský tým Zoulous chyběly necelé dva body.

 

Na mistrovství světa jede OLYMPIA už po patnácté. Zeptali jsme se proto trenérky Kateřiny Urbanové, jak náročné je pro trenéry připravovat tým na vrcholovou soutěž sezony.

„Každá sezona je v tomto směru velmi rozdílná. Vše se odvíjí od složení týmu přes rozvržení závodů v průběhu sezony až po nečekané úrazy nebo nemoci. Každopádně se snažíme, aby tým od začátku sezony směřoval k tomuto vrcholu, cíl je stanovený a podle toho tréninky nastavujeme. Náročné to určitě je, sezona je dlouhá, ale když máte tým, který si jde tvrdě za svým, tak to samozřejmě trenérům práci usnadňuje.“

 

Držme tedy palce OLYMPII, kterou čeká jubilejní šampionát. Sluší se připomenout, že jako česká reprezentace se tým nominoval i v roce 2020, tehdy však bylo mistrovství světa v Lake Placid těsně před jeho konáním zrušeno kvůli pandemii. 
 
Závod lze sledovat živě na YouTube kanále ISU:
Krátké programy
Pátek 5. 4. od 17.00
https://www.youtube.com/live/i2igpMdDsGw?si=AUFoO9A_AaAEBBT_

Volné jízdy
Sobota 6. 4. od 15.30
https://www.youtube.com/live/yuYoLe_YCt0?si=lBgm1BXdc1DoVexq

Kompletní startovní listina, program a výsledky:
https://results.isu.org/events/fsevent00117494.htm

Foto: Jan Faukner


přidáno 2024.04.04 13:29:21

Souhlasím

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte. Více informací