Extranet

Všichni ve finále a třikrát v první desítce. Krasobruslařské mistrovství Evropy se Čechům povedlo


O přibližně dva týdny dříve, než jiné roky, proběhlo tento týden v litevském Kaunasu mistrovství Evropy (ME) v krasobruslení. Všichni sportovci museli finální přípravě obětovat i sváteční období, ale u české reprezentace se povedlo formu načasovat dobře. Všichni naši zástupci prošli z krátkých programů do volných jízd, třikrát svítila česká vlaječka v první evropské desítce.

Jsem velmi spokojený. Když si uvědomím, že mistrovství bylo dříve, než jsme zvyklí a že ne všichni závodníci byli v dosavadním průběhu sezony zdraví, nemůžu to hodnotit jinak, než jako úspěch,“ shrnul Stanislav Židek, předseda Českého krasobruslařského svazu (ČKS) a zároveň vedoucí výpravy na ME.

Celý tým se dostal do finálových soutěží, což je velice příjemný pocit. Naprostá většina z nich odvedla svoje výkony, které se od nich očekávaly a já tajně doufal, že se jim povede i něco navíc, což se stalo,“ dodal Židek.

Kromě velkého úspěchu v soutěži tanců na ledě, kde se po 44 letech dostali dva čeští zástupci do první evropské desítky (Natálie a Filip Taschlerovi byli sedmí, Kateřina a Daniel Mrázkovi devátí), se mezi deset nejlepších dostal i Georgii Reshtenko svým devátým místem. „Jel jako o život, předvedl mimo jiné tři nádherné čtverné skoky. To znamená, že na takové výkony jednoznačně má a doufám, že když se bude takto rozvíjet, dojde i k dalšímu zlepšení,“ řekl k jeho výkonu předseda ČKS Židek.

Premiéru si na vrcholné seniorské akci odbyla mezi ženami Barbora Vránková. „Musím říct, že se velmi seriózně vyrovnala s krátkým programem. Zádrhel přišel ve volné jízdě, ale vzhledem k okolnostem, kdy to původně dlouho vypadalo, že do nich ani nepostoupí a pak najednou ano, pro ni nebylo jednoduché to vstřebat. Ještě na ranním tréninku vypadala dobře, ale volná se nepovedla. Přitom na mistrovství republiky v prosinci předvedla tuto jízdu velmi dobře. Ale do Kaunasu jela hlavně nabrat zkušenosti a já věřím, že s trenérem budou úspěšně pokračovat ve společné práci,“ řekl Židek. Vránková se po táhlých zdravotních problémech v minulé sezoně v létě přesunula k tréninku k Tomáši Vernerovi, který nyní působí v Americe.

Debutový velký šampionát to byl také pro sportovní dvojici Barbora Kucianová a Martin Bidař. „Je to jejich první společná sezona a jejich výkon se mi líbil. Teď doufám, že se jim podaří splnit technické minimum v krátkém programu, aby mohli odjet v březnu na mistrovství světa do kanadského Monrealu,“ přiblížil Židek, kam budou teď mířit myšlenky mnohých členů reprezentace.

Sourozenci Kateřina a Daniel Mrázkovi jezdí v tancích na ledě teprve první sezonu mezi seniory. „Jejich deváté místo mezi dospělými je nebývalý úspěch. Musíme si uvědomit, že jsouto stále ještě věkem junioři a k tomu mistři světa. Mezi seniory ale zapadají rovněž skvěle,“ zhodnotil Židek.

Sedmý nejlepší evropský taneční pár, Natálii a Filipa Taschlerovi, limitovalo při podzimní přípravě Filipovo zranění, utrpěl únavovou zlomeninu obratle. „Měl jsem přehled, jak se Filipovo zdraví vyvíjí. Opravdu to nebylo jednoduché, ale díky skvělým fyzioterapeutům v Praze a jeho a Natálčině přístupu se jim s týmem povedlo za krátkou dobu udělat velký kus práce,“ ocenil Židek.

O tom, že česká reprezentace svými výkony zaujala, svědčí i to, že je ocenili jak zástupci dalších reprezentací, tak zástupci Mezinárodní bruslařské federace (ISU). „Slov uznání k naší výpravě se mi dostávalo, bylo to příjemné,“ řekl Židek a dodal, že v Kaunasu nebyl jenom jako vedoucí výpravy, ale také jako předseda organizačního výboru mistrovství světa 2026 v Praze. „Absolvoval jsem tu mnohá přínosná a inspirující jednání se zástupci ISU směrem k našemu mistrovství světa,“ dodal Židek.

Do konce letošní sezony zbývá závodníkům několik týdnů. Jejím vrcholem bude mistrovství světa v Montrealu ve druhé půlce března. „Našlápnuto v sezoně máme jako reprezentace dobře. Doufám, že již budou všichni zdraví a budou se moci zlepšovat, aby se v Montrealu mohli objevit v co nejlepší možné formě,“ popřál závěrem Židek.


přidáno 2024.01.14 14:01:41

Souhlasím

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte. Více informací