Extranet

Startuje mistrovství světa v krasobruslení, Češi obsadí všechny kategorie


V japonské Saitamě ve středu začne mistrovství světa v krasobruslení. Česká republika bude mít zastoupení ve všech čtyřech kategoriích, po zranění se na velkou akci vrací Eliška Březinová, největší českou nadějí bude taneční pár Natálie Taschlerová a Filip Taschler.  

Sedmadvacetiletá Eliška Březinová už má jako jediná z české výpravy zkušenost s halou v Japonsku. „Už jsem tady potřetí, takže už to znám. Led je skvěle připravený, trénuje se tady dobře,“ pochvaluje si tréninkové podmínky Březinová, kterou čeká krátký program už ve středu ráno. Březinová bude chtít vylepšit loňské umístění, kdy nepostoupila do finálové čtyřiadvacítky a skončila na 27. pozici.

„Eliška to nebude mít lehké, na finále je 35 adeptek. Ale měla by potvrdit, že stále patří mezi elitní bruslaře,“ komentuje předseda Českého krasobruslařského svazu Stanislav Židek. Sama Březinová od sebe očekává hlavně čisté jízdy. „Chtěla bych zajet to, co umím. Tím, jak tady nejsou Rusky, tak je to hrozně otevřené, je myslím tak pět šest holek, které mohou vyhrát,“ vysvětluje situaci v ženském krasobruslení rodačka z Brna. 

Sourozenecký taneční pár Natálie Taschlerová a Filip Taschler bude v Japonsku patřit k největší českým favoritům, bude bojovat o vylepšení 13. pozice z loňského MS a nakouknutí do první desítky. Z asijského prostředí je dvojice nadšená. „Je to tady úplně neuvěřitelný, je to prostě úplně jiný svět, co se týče té organizace a haly,“ neskrývá nadšení Filip Taschler. 

Předseda Českého krasobruslařského svazu doufá, že české jedničky nebude svazovat zodpovědnost šestého nejlepšího páru z mistrovství Evropy. „Snad dokážou rozbalit jejich dynamiku a preciznost v obou programech a zabojují o první desítku.“ Samotní Taschlerovi očekávání nemají. „Chceme zajet dva čisté programy, zlepšit, co umíme, příprava byla hodně intenzivní, a výsledek pro nás bude překvapení,“ dodává Natálie Taschlerová.

V mužské kategorii se představí dvacetiletý Georgii Reshtenko. Ten si bude chtít po nepovedeném mistrovství Evropy spravit chuť. „Na trénincích v USA zajížděl programy dobře, ale chybí mu letos více závodů. Pro něj by bylo finále úspěchem,“ vyhlíží šance českého závodníka Židek. 

Hned první den šampionátu zasáhne do bojů sportovní dvojice Federica Simioliová a Alessandro Zarbo. Pro ně jde o premiérovou účast na mistrovství světa, a to nejen v českých barvách. „Jsou to mladí nezkušení a doslova „nevyzávodění“ krasobruslaři. Absolvovali krátké soustředění ve Fukuoka, snad jim to pomůže, protože závodit před vyprodanou japonskou halou jim může pocuchat nervy,“ doplňuje Židek s tím, že postup do dvacetičlenného finále by byl pro českou dvojici úspěchem.

 

 


přidáno 2023.03.20 21:28:41

Souhlasím

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte. Více informací