Extranet

Krasobruslařka Březinová nepojede na ME, republikový titul získala Vránková


Budapešť 18. prosince – Po pěti letech bude mít Česká republika novou zástupkyni na mistrovství Evropy v krasobruslení. Šestadvacetiletá Eliška Březinová prohrála na republikovém šampionátu přímý souboj s o deset mladší Barborou Vránkovou. Mezi muži získal titul Petr Kotlařík, kategorii tanečních párů s přehledem ovládli sourozenci Natálie a Filip Taschlerovi. Zlato ve sportovních dvojicích bere Federica Simioli a Alessandro Zarbo. 

 

Kategorie žen přinesla veliký souboj o český titul i o letenku na ME. Barbora Vránková vedla po krátkém programu o půl bodu před Eliškou Březinovou. Té se ale ani volná jízda nepovedla podle představ a pouze jednou chybující Vránková svůj náskok ještě zvětšila. Kromě republikového titulu si odvezla i mezinárodní medaili, stříbro. O účast na ME mohla Vránkovou připravit termínová kolice s Evropským olympijským festivalem mládeže. „Letos se bohužel obě akce konají ve stejném termínu, takže se Bára musela rozhodnout. Vyjela si Evropu, takže se na ni můžeme těšit v Espoo, na EYOFu tak nebudeme mít zástupce,“ komentuje situaci předseda svazu Stanislav Židek. 

Na šampionát nepojede ani sedmnáctá sportovní dvojice z olympijských her v Pekingu Jelizaveta Žuková a Martin Bidař. Ti se MČR nezúčastnili z rodinných důvodů. Republikový titul tak získala jediná zúčastněná sportovní dvojice Federica Simioli a Alessandro Zarbo, kteří ještě loni reprezentovali Itálii. „Federica a Alessandro splnili limit pro ME, získali republikový titul, takže v lednu vyrazí do Espoo,“ přibližuje Židek. Jediného českého zástupce měla i kategorie juniorských sportovních dvojic. Další republikový titul a letenku do Calgary připadl Barboře Kuciánové a Lukáši Vochozkovi.

Petr Kotlařík vstupoval do mezinárodního mistrovství České republiky jako navrátilec po zranění. Svůj první republikový šampionát po čtyřech letech s přehledem ovládl. Kotlaříkovi navíc chybělo jen 0,24 bodu k zisku mezinárodního bronzu. I tak se český závodník zajistil účast na lednovém mistrovství Evropy. Tam nebude chybět ani druhý Čech Georgii Reshtenko. Díky loňskému desátému místu Michala Březiny, může Česká republika vyslat do Espoo dva závodníky. 

Jasnější průběh měla kategorie tanečních párů. Sourozenci Natálie a Filip Taschlerovi nenechali nikoho na pochybách a povedenou volnou jízdou si upevnili první pozici v republice i na celém mistrovství čtyř zemí. Stejná situace nastala i u juniorských tanečních párů, kde si sourozenci Kateřina a Daniel Mrázkovi také dojeli pro dvě zlata a zároveň i pro účast na mistrovství světa juniorů v Calgary. 


přidáno 2022.12.17 23:59:19

Souhlasím

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte. Více informací