Extranet

Mistrovství světa 2011, Moskva


ČLÁNEK BUDEME AKTUALIZOVAT

Mistrovství světa se pro nás bohužel nezakončilo šťastně, Matěj Novák pokazil v krátkém tanci co mohl, 2 x spadl ve krokové sekvenci a nedokončil ani twizzly a tak si naši zástupci v soutěži tanečních párů, Lucie Myslivečková / Matěj Novák, odvezou z Moskvy nelichotivé 22.místo...

Klára Kadlecová a Petr Bidař neudělali ani ve volné jízdě jedinou vážnější chybu, snad poprvé v sezóně se výborně povedl i odhozený trojitý lutz. Celkovým ziskem 132,51 bodu udrželi 15.místo po krátkých programech. Blahopřejeme.

Michal Březina obhájil čtvrté místo z loňského MS! V poslední rozjížďce za něho padali jeden závodník za druhým a tak se ze sedmého místa po KP posunul na celkové čtvrté místo se ziskem 233,61 bodu. Tomáš Verner skončil na 12.místě se ziskem 216,87 bodu. Pro příští rok tedy máme opět dvě místa v kategorii mužů.

Máme za sebou předposlední rozjížďku mužů a oba naši zástupci mají své volné jízdy za sebou. Michal Březina jako první český krasobruslař historie v ní předvedl dva různé čtverné skoky, a to nejpve toeloopa a hned poté i salchowa, k tomu přidal dva perfektní trojité axely. Bohužel, úplně na konci volné jízdy se nepovedly poslední dva skoky, Lutz a Flip, které skončily pádem (naštěstí byly dotočené). I přes tuto ztrátu minimálně 8 bodů je Michal před poslední rozjížďkou v čele a skončí tedy nejhůře na sedmém místě.

Tomáš bohužel pokazil hned úvodního čtverného toeloopa (výrazně nedotočený a bohužel počítán i jako pád) a uprostřed jízdy ještě podobně nevyšel plánovaný trojitý axel v kombinaci. Protože zatím sledujeme snad nejnabitější soutěž v historii mužského krasobruslení, vypadá to pro Vernera na pokles na konečné 12.místo.

Klára Kadlecová a Petr Bidař postupili do volných jízd sportovních dvojic a při své premiéře na MS zaznamenali velký úspěch. Podobně jako na ME zajeli krátký program absolutně bez chyb a získali za něj 45,20 bodu a jsou patnáctí.

V krátkém programu mužů skončili naši závodníci na sedmém (Michal Březina) a osmém (Tomáš Verner) místech. Znamená to, že oba budou ve volné jízdě startovat v předposlední rozjížďce. Se svým výkonem mohou být oba spokojeni, bodové odstupy jsou minimální, všem "uletěl" podle očekávání pouze Kanaďan Patrick Chan, který ziskem 93,02 bodu vytvořil světový rekord v krátkém programu mužů.

Krátký program má za sebou Michal Březina, zajel čistě a získal 77,50 bodu. Tomáš Verner bohužel upadl u pokusu o čtverný toeloop, ale pak zabojoval a ziskem 75,94 bodu je těsně za Michalem Březinou.

Z kvalifikace do hlavní soutěže dnes postoupil i taneční pár Lucie Myslivečková - Matěj Novák, i když až z osmé pozice (postupuje 10 párů) se ziskem 68,96 bodu. Bohužel se ve volné jízdě nepovedly hned dva prvky (sekvence twizzlů a párová pirueta), které nebyly vůbec hodnoceny.

Michal Březina má za sebou kvalifikační volnou jízdu, přes dva pády s celkovým ziskem 130,87 bodu bez problémů postupuje do hlavní soutěže. V kvalifikaci obsadil konečné třetí místo, postoupilo 12 nejlepších mužů.

Díky mimořádným událostem v Japonsku se letos mistrovství světa v krasobruslení uskuteční netradičně na přelomu dubna a května. Místo původního Tokya se úlohy hostitele ujala Moskva.
Českou republiku budou na šampionátu reprezentovat v soutěži mužů Tomáš Verner a Michal Březina, mezi sportovními dvojicemi Klára Kadlecová a Petr Bidař a v soutěži tanečních párů Lucie Myslivečková a Matěj Novák.

Jako první se dnes (ponělí 25.4.) představí v kvalifikaci soutěže mužů Michal Březina. Na led vyjede přibližně ve 14:30 našeho času a bude bojovat o 12 postupových míst do hlavní soutěže mužů. Zde se postupující z kvalifikace přidají k osmnácti přímo nasazeným účastníkům MS, včetně Tomáše Vernera (o nasazení rozhodlo umístění jednotlivých zemí na loňském MS a následně umístění sportovců ve "Světovém žebříčku ISU").

Taneční páry se utkají v kvalifikaci o deset postupových míst v úterý 26.dubna. Mezi postupujícícmi by rozhodně neměli chybět ani Lucie Myslivečková a Matěj Novák, kteří absolvují kvalifikační volnou jízdu jako předposlední (17 párů na startu) ve 12:36 našeho času.
V úterý 26.4. se uskuteční i kvalifikace žen, bez české účasti.

Vlastní soutěže šampionátu začínají ve středu 27.4. odpoledne krátkými programy mužů s Tomášem Vernerem a Michalem Březinou. Do volných jízd postoupí 24 nejlepších z krátkých programů mužů.

Večer se dostanou ke slovu poprvé i sportovní dvojice, kterým, vzhledem k účasti 22 párů, odpadla kvalifikace. V této soutěži si odbydou premiéru na mistrovství světa Klára Kadlecová a Petr Bidař a budou bojovat o postup mezi 16 nejlepších párů světa, které pojedou i volné jízdy. Postup do volných jízd by byl velkým úspěchem pro naši sportovní dvojici.

Volné jízdy mužů (netradičně odpoledne) a sportovních dvojic (večer) se uskuteční ve čtvrtek 28.4. Ženy a taneční páry (snad i s Lucií Myslivečkovou a Matějem Novákem) se dostanou na řadu až v pátek 29. a v sobotu 30.dubna. Exhibice je na programu v neděli 1.května.
Toto netradiční rozložení soutěží v podstatě převzali ruští pořadatelé z původního plánu soutěží v Japonsku, pouze přehodili pořadí sólových a párových kategorií tak, aby právě v Japonsku mohli být vysílány v televizi soutěže sólových kategorií v hlavních vysílacích časech a naopak pro ruské krasobruslení potenciálně medailové soutěže párových kategorií probíhaly až večer ruského času. Pro nás to znamená, že krátké programy i volné jízdy našich mužů budeme muset sledovat na kanálech ČT 4 Sport nebo Eurosport v brzkém středečním (KP) a čtvrtečním (VJ) odpoledni.
ISU nabízí na svých stránkách i možnost placeného sledování přenosů z MS pro internetu, bohužel je toto umožněno pouze v zemích, ve kterých nemají televizní společnosti zakoupena vysílací práva, a tedy jsou tyto přenosy pro ČR "územně blokovány". Proto si ani výše uvedenou službu na stránkách ISU neobjednávejte a hlavně neplaťte!

Průběžné výsledky šampionátu sledujte zde.

Karel Oubrecht, GS
přidáno 2011.04.29 00:00:00

Souhlasím

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte. Více informací