Extranet

Mistrovství Evropy 2011, Bern


Tomáš Verner vybojoval na mistrovství Evropy bronzovou medaili!!! Blahopřejeme! Zkompletoval si tak svou evropskou medailovou sbírku. Celkovým ziskem 222,60 bodu a druhou nejlepší volnou jízdou, ve které úspěšně zařadil i čtverného toeloopa, se opět vrátil zpět na špičku po loňské nevydařené sezóně. Michalovi Březinovi bohužel volná jízda nevyšla a spadl na konečné osmé místo. Přesto společně vybojovali pro příští ME tři místa pro české muže.

Česká republika dnes (28.1.) získala další umístění v nejlepší evropské desítce, Lucie Myslivečková a Matěj Novák si ve volné jízdě opět vylepšili letošní maximum (volná jízda byla devátá nejlepší) a i celkový zisk 135,35 bodu je jejich maximem v nové éře tanců. V konečném pořadí to znamená desáté místo, pouhých šest setin bodu za devátými Francouzi. Opět velká gratulace do Bernu. V sobotu nás čeká vyvrcholení v podobě volných jízd mužů. Držte palce, Michalovi ve 21,43 hodin a Tomášovi na závěr celého programu ve 22:07.

Neuvěřitelná zpráva z Bernu: Klára Kadlecová a Petr Bidař skončí na ME v krasobruslení 2011 na sedmém místě!!!
Ve volné jízdě se povedlo téměř vše, až na závěrečný hozený trojitý lutz, který skončil pádem. Přesto zanechali výborný dojem, vylepšili si osobní maximum o více než 20 bodů, to nové má hodnotu 139,94 bodu. Velká gratulace Kláře, Petrovi i oběma trenérům, Evě Horklové a Ottovi Dlabolovi!

Michal Březina zajel čistý krátký program, získal 76,13 bodu a prohrál pouze s Florentem Amodio z Francie. Tomáš Verner zajel krátký program s pádem u 3A, zbytek jízdy byl výborný. Získal 72,91 bodů a je pátý. Oba naši zástupci tedy pojedou volné jízdy v poslední rozjížďce. Prvních sedm bruslařů je natěsnáno v pouhých osmi bodech. Bude to velký boj.

Útok českých párů na první desítku pokračuje. V soutěži sportovních dvojic zajeli Klára Kadlecová a Petr Bidař téměř bezchybný krátký program a jsou po něm na nečekaném osmém místě se ziskem 48,45 bodu, což je samozřejmě posun jejich osobního maxima o téměř osm bodů!

Lucie Myslivečková a Matěj Novák jsou po krátkém tanci na ME v Bernu desátí! Opět výrazně vylepšený osobní rekord (54,37 bodu), a to přes Matějovu chybu v povinné sekvenci twizzlů, která vyústila v pád Lucie. Náš taneční pár má náskok více než 5 bodů na jedenácté Ukrajince a přibližně tříbodou ztrátu na páry mezi 6. a 9.místem.

Dnešním dnem začíná v Bernu mistrovství Evropy v krasobruslení pro rok 2011 a česká výprava na něj odjela s nějvětšími ambicemi za posledních několik let.

V Bernu máme za sebou již dva dny kvalifikací a velkou radost nám přinesla kvalifikace tanečních párů. Do hlavní soutěže z ní postupovalo osm nejlepších párů a naši zástupci Lucie Myslivečková a Matěj Novák kvalifikační volné tance vyhráli a v hlavní soutěži je reálný boj o první desítku, což jsme v kategorii tanečních párů naposledy zažili v Paříži 1997 v podání Kateřiny Mrázové a Martina Šimečka. O jejich šanci na první desítku se bude rozhodovat již dnes odpoledne, kdy začíná hlavní program šampionátu krátkými tanci. Lucie Myslivečková a Matěj Novák byli díky výborným výsledkům v posledních sezónách a pořadí ve světovém žebřičku ISU mezi nasazenými a ke krátkému tanci nastoupí jako patnáctí v pořadí těsně po půl páté odpoledne.

Mnohem hůře dopadla v kvalifikaci Martina Boček. Třinácté místo na postup nestačilo. Chyběli necelé tři body na desátou, poslední postupovou pozici. Martina se tedy s ME loučí a potvrzuje krizi této kategorie v ČR.

Ostatní naši zástupci se pak dostali rovnou do hlavní soutěže. Svou velkou premiéru si dnes večer odbydou Klára Kadlecová a Petr Bidař. I oni jsou, díky výborným výkonům a umístěním v letošní sezóně, vysoko postaveni ve světovém žebříčku ISU, a proto byli mezi losovanou druhou půlkou startujících sportovních dvojic a los si s nimi opravdu zažertoval. Vyjedou na led jako poslední dvojice v dnešních krátkých programech sportovních dvojic, hned po největších favoritech na zisk zlatých medailí a letos zatím neporažené německé dvojici Savchenko / Szolkowy. Klára a Petr se na řadu dostanou deset minut po desáté večer. I oni by měli útočit na umístění v nejlepší desítce, a i tady se to páru z České republiky podařilo před mnoha lety, konkrétně v Budapešti 2004, kde se naposledy hodnotilo tzv "OBO" systémem hodnocení, a současný trenér Kadlecové s Bidařem, Otto Dlabola (podílí se na tréninku dvojice společně s paní Evou Horklovou a oba budou přítomni v Bernu), vybojoval s Kateřinou Beránkovou při jejich posledním startu na ME páté místo.

Jako poslední vstoupí do bojů na mistrovství Evropy ve čtvrtečním odpoledním krátkém programu obě naše medailové naděje v soutěži mužů, Tomáš Verner a Michal Březina. Tomáš vstupuje do boje o evropský titul, který již jednou získal v roce 2008, z pozice Evropana, který získal nejvyšší bodový zisk v soutěžích Grand Prix (230,31 bodu), probojoval se do finále Grand Prix 2010, kde skončil pátý a porazil svého zatím největšího evropského konkurenta, Francouze Amodia. Dalším velkým a tradičním konkurentem bude trojnásobný mistr Evropy, Brian Joubert z Francie. Do úzkého okruhu favoritů na medaile patří rozhodně i druhý náš reprezentant, Michal Březina, který bohužel většinu podzimní sezóny promarodil a nemohl se vůbec zúčastnit soutěží seriálu Grand Prix. Bude tedy záležet, jak se mu při závěrečné přípravě v Oberstdorfu podařilo dohnat tréninkové manko, aby mohl vylepšit své loňské výborné čtvrté místo z Tallinnu.

Průběžné výsledky šampionátu najdete zde.

Karel Oubrecht, GS
přidáno 2011.01.29 00:00:00

Souhlasím

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte. Více informací