Extranet

Mladí krasobruslaři se vrací na led. V Ostravě a Praze se opět mohly uskutečnit tréninkové bubliny.


Praha/Ostrava – Po třech úspěšných bězích tréninkových kempů, tzv. bublin se podařilo Českému krasobruslařskému svazu vyžádat další povolení na uspořádání dubnových turnusů. První dva turnusy začínaly v Praze i Ostravě ve čtvrtek a končily v pondělí.

Tréninkových bublin se mohou účastnit členové systému PRTM (Program rozvoje talentované mládeže), SCM (Sportovní centrum mládeže) a sportovci, kteří se na uplynulých mistrovstvích České republiky umístili do 10. příčky u chlapců a párů pak medailisté. “Jsem rád, že se nám podařilo zajistit prostřednictvím Národní sportovní agentury u ministerstva zdravotnictví povolení na uspořádání dalšího běhu bublin. Je z toho tedy zřejmé, že se ministerstvu naše proběhlé tři bubliny zdály v pořádku a mohlo tedy povolit další dubnový běh jak v Ostravě, tak v Praze,” s radostí konstatuje Stanislav Židek, předseda ČKS.

Celou tréninkovou bublinu provází přísná opatření. Všichni účastníci a trenéři musí před započetím bubliny absolvovat PCR test a v průběhu jeden antigenní test. “Pražské tréninkové bubliny se konají ve vršovickém stadionu HASA, který splňuje veškerá opatření nařízená hlavní hygieničkou, která jsme museli splnit. To znamená, že máme ubytování, stravovací zařízení a tréninkové plochy v jednom místě, protože po celou dobu konání bubliny nesmíme tento areál opustit,” shrnuje Kateřina Kamberská, vedoucí detašovaného pracoviště Praha při SCM ČKS. Ve stejném režimu fungují dvě tréninkové skupiny v ostravské RT Torax Areně, která disponuje taktéž hotelovým komplexem, ledovou plochou a tanečním sálem. Krasobruslaři se tak mohou během pěti dnů věnovat tréninkům na ledě i technické a taneční průpravě. “Fungujeme sice za přísných podmínek, ale obsahově stejně, jako na běžných výcvikových kempech. Takže máme jednou denně suchou průpravu a třikrát denně led. Pokud zde jednotliví sportovci mají i vlastní trenéry, je zde možnost ještě individuálních tréninků,” upřesňuje Monika Škorničková, vedoucí Sportovního centra mládeže. “Doufáme, že se nám v obou městech podaří uskutečnit všechny čtyři bubliny, které jsme měli doposud v plánu. Mladí sportovci jdou do každého pohybu s neskutečnou energií a zápalem. Byl bych rád, kdyby účastníkům tyto bubliny umožnily lepší vstup do závodní sezony i přes to, že ještě nevíme, jaká ta sezona bude,” hodnotí Stanislav Židek.

Jak pro mladé krasobruslařky a krasobruslaře, tak pro jejich trenéry je návrat do tréninkového režimu po více než dvou a půl měsících poměrně složitý. To uznává i bývalá krasobruslařka a současná trenérka Nella Simaová: “Někteří měli možnost trénovat i přes zimu na otevřených plochách, někteří ne, takže jsme se museli všichni srovnat do nějaké formy a navázat na to, kde jsme byli nuceni skončit. Na dětech je dost vidět, že jsou šťastné, že mohou být zase spolu a vidí se naživo, nejen u těch online lekcí. Všichni účastníci se chovají velice zodpovědně a nemáme problém s tím, že by někdo opatření nedodržoval.”

Další dvě dubnové tréninkové bubliny budou o den kratší. Žákovští a juniorští krasobruslaři se tedy budou věnovat intenzivním tréninkům od čtvrtka do neděle.


přidáno 2021.04.13 11:19:37

Souhlasím

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte. Více informací