Extranet

Michal Březina čtvrtý ve finále Grand Prix!


České seniorské krasobruslení má opět zastoupení v absolutní světové špičce. Michal Březina skočil čtvrtý ve finále Grand Prix 2018 v kanadském Vancouveru!

Michal si tak vylepšil své dosavadní finálové umístění ze sezóny 2011/2012, kdy skončil ve finále GP na 6. místě. Michal dokonce útočil na historicky nejlepší umístění českého závodníka - Tomáš Verner v sezóně 2008/2009 skončil ve finále GP na 4. místě.

A jek se rodil tento skvělý úspěch českého krasobruslení?

Michal vstoupil parádně do sezóny a na Skate America, prvním závodu Grand Prix sezóny, obsadil 2. místo. Položil tak velmi dobrý základ postupu do finále (do finále GP postupovalo šest nejlepších bruslařů celé série). Druhý závod absolvoval ve Finsku. V Helsinkách zajel Michal své osobní maximum, obsadil opět druhou příčku a postup již byl opravdu na dosah. To, v co jsme všichni doufali se nakonec povedlo! Michal postoupil do finále ze čtvrtého místa a nakonec po odstoupení Yuzuru Hanyu vstupoval do finále ze třetí pozice.

      

 

Finále GP Vancouver 2018, Kanada

Osmadvacetiletý Michal Březina byl po krátkém programu třetí a útočil na to, aby se stal vůbec prvním českým krasobruslařem na stupních vítězů ve finále Grand Prix. Nadějný začátek a třetí místo po pátečním krátkém programu s celkovým ziskem 89,21 bodů. Takhle Michal zahájil svou účast ve finále. V krátkém programu se Michal sice nevyhnul drobnému zaváhání v kombinaci, nicméně zbytek jízdy zajel skvěle a do volných jízd tedy postupoval ze třetí pozice. 

O medailovou pozici nakonec Michala připravilo drobné zaváhání v úvodu volné jízdy při čtverném salchowu, i přesto si Michal zajel ve volné jízdě osobní rekord! Michal nakonec vyrovnal historické maximum českých krasobruslařů a ve finále GP se umístil na skvělém 4. místě s celkovým ziskem 255,26 bodů.

Třetí místo obsadil Junhwan Cha z Koreje s počtem 263,49 bodů, druhé místo patřilo Japonci Shomu Unovi se ziskem 275,10 bodů. Vítězem se stal Michalův tréninkový partner Američan Nathan Chen s 282,42 body.

I přesto, že Michal skončil čtvrtý, podařilo se mu vylepšit letošní osobní maximum z volné jízdy až na 166,05 bodů. Sezónu odstartoval na výbornou a momentálně patří k světovým krasobruslařským špičkám. Sám se k dosavadním výsledkům vyjádřil takto: „Zklamaný jsem jen trochu, není to špatný závěr první půlky sezony. Teď si dám trochu volna, pak začne příprava na Evropu.“ Celý rozhovor a reakci Michala si můžete poslechnout ZDE.

Blížící se mistrovství Evropy proběhne v běloruském Minsku v termínu od 21. do 27. ledna 2019. Třeba se Michalovi podaří získat jednu z nejcennější příček právě tam.

Video Michal Březina krátký program Vancouver ZDE
Video Michal Březina volná jízda Vancouver ZDE

Kompletní výsledky celé série naleznete ZDE


přidáno 2018.12.11 09:16:52

Souhlasím

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte. Více informací