Extranet

Mistrovství Evropy 2016


V krásné hale Ondreje Nepely v Bratislavě. Do Bratislavy se šampionát vrací počtvrté v historii. Předchozí ročníky se konali v letech 1958, 1966 a 2001. Šampionátu se zúčastní 159 bruslařů ze 33 zemí.

Mezi nimi bude i pětice českých sportovců:

Michal Březina a Jiří Bělohradský v kategorii mužů, Eliška Březinová v kategoii žen a taneční pár Cortney Mansour / Michal Češka. 

 

MUŽI

Pro Jiřího Bělohradského se bude jednat o soutěžní seniorskou premiéru na šampionátu ISU, ale první zkušenosti z velkých soutěží již posbíral v seriálu juniorské Grand Prix a na MS juniorů 2015. Zde se mu, z důvodu zranění před šampionátem, nepodařilo proniknout do volných jízd, což bude jeho cílem i letos. Pro čtvrteční krátký program si Jiří vylosoval startovní číslo 14 a ke svému programu se dostane v 19:32.

S mnohem vyššími ambicemi odjel do Bratislavy Michal Březina. V loni ve Stockholmu obsadil páté místo a také letos bude patřit k medailovým adeptům. K nim je nutno kromě skvělého Španěla Javiera Fernandeze počítat trojici Rusů (především Kovtun a Kolyada mají letos za sebou skvělé výsledky) a dvojici Izraelských zástupců (Bychenko a Samokhin). Alfou a omegou úspěchu bude u mužů zvládnutí čtverných skoků, a to nejen kvalitou, ale i počtem (většina favoritů jich plánuje zařadit od třech výše v průběhu celého ME).

Volné jízdy mužů se uskuteční netradičně jako první finálový disciplína ve čtvrtek večer a postoupí 24 sportovců, kteří předvedou nejlepší krátké programy mezi 35 účastníky.

 

27.1.

Jiří Bělohradský se při své první účasti na ME podívá do finále! Čistým krátkým programem, ve kterém si ziskem 60,53 bodu o téměř 6 bodů vylepšil své osobní maximum ISU. Skvěle se vydařily především trojité skoky, 3Lz v kombinaci s 3T a 3F z kroků téměř na konci KP. Navíc za piruety obdržel stupně obtížnosti 3 a 4. Zatím to vypadá, že do volných jízd půjde Jiří z 19. místa.

 

Michal Březina si z ME 2016 odveze minimálně jednu „malou“ medaili, a to bronzovou za krátký program. Michal Březina zahájil poslední skupinu bruslařů na ME v Bratislavě a jeho krátký program měl jedinou vadu na kráse – pád po čtverném Salchowu. Ale zbylé skoky, jak skvostný trojitý axel, tak vynikající kombinace 3F+3T dopadly na jedničku a plusové body od rozhodčích. A to stejně jako všechny neskokanské prvky ve stupních obtížnosti (levelech) 4. Konečný bodový zisk 84,30 je letošním Michalovým maximem. Mimochodem, zase krásné srovnání s loňským rokem, kde by tento výkon stačil na jasné druhé místo, a Jiří Bělohradský by se svým letošním bodovým ziskem nalezl na místě patnáctém. O tolik lépe letos zajeli evropští muži.

28.1.

Obrovské zklamání. Jinak se to popsat nedá. Michal Březina nastoupil ke své jízdě jako poslední a věděl, že všichni sportovci před ním chybovali (včetně fenomenálního Fernandeze, který ale i přes chyby jako první Evropan překonal hranici 200 bodů v KP a 300 bodů celkově). Již úvodní trojitý axel byl s nečistým výjezdem, pak následoval ještě slušný 3T, ale pak již jen dva marné pokusy o čtverného Salchowa (oba nedotočené s pádem) a do konce jízdy už pouze uznané dva další trojité skoky Lz a F. Michala zachránily slušné „levely“ za piruety, ale ani jejich hodnocení nebylo moc kladné, a především a i přes všechny nezdary stále velmi dobrá známka za programové komponenty (čtvrtá nejlepší). Je otázka, jak dlouho ještě, když nebude následována sportovním výkonem. Takže alespoň drobnou dobrou zprávou je, že Michal v součtu třetího krátkého programu a až třinácté volné jízdy skončí na desátém místě a příští rok v Ostravě stále ještě můžeme nasadit dva sportovce v kategorii mužů.

Přejeme Michalovi, aby se z tohoto nezdaru rychle otřepal, má na to přesně dva měsíce do začátku MS v Bostonu.

Druhý náš zástupce, Jiří Bělohradský, se sice také nevyhnul pádu, a to při pokusu o 3 Rittbergera, ale ostatní skoky již více méně ustál a především úvodní kombinace 3F+3T byla výborná. Při své premiéře na ME si Jiří odveze z Bratislavy 20. místo v osobním rekordu 168,57 bodu.

 

ŽENY

V právě probíhajících krátkých programech žen se startovním číslem 20 představí Eliška Březinová. Vloni i předloni skončila na 15. místě a to bude chtít letos určitě vylepšit. Ale za fenomenálním ruským triem se evropské pole zlepšuje a vyrovnává, takže je posun směrem nahoru pro Elišku velkou výzvou. Do finálových volných jízd se opět po KP podívá 24 nejlepších. Na startu je 36 seniorek.

27.1.

Eliška Březinová bude ve finálovém programu ME! V krátkém programu prokázala srdce bojovnice. Poprvé ze svých účastí na šampionátech ISU zařadila do programu oba nejtěžší „ženské“ trojité skoky, Lutze a Flipa. Nejdříve měl přijít Flip v kombinaci. Ale po přepadu z nečistého výjezdu se Eliška rozhodla zařadit kombinaci za 3Lz z kroků, bohužel na odskoku nebyl toeloop příliš vysoký a tak jej nedotočila se špatným výjezdem. Ale Lutz byl excelentní. Přesto jí zařazení 2T v kombinaci pomohlo získat si v konečném hodnocení nějaké bodíky navíc. A protože přidala výborné piruety a také celkový projev a hudební cítění jízdy byly výborné (také známka za komponenty poprvé za šampionátu ISU v KP překročila 22 bodů, už nyní má Eliška jistý postup do finále soutěže, tedy pátečních volných jízd. A letos zatím na všech soutěžích Eliška ve volné jízdě své umístění vylepšila. Do té volné na ME 2016 vstoupí ze 17. místa s bodovým ziskem 48,21 (jen pro srovnání, vloni získala za čistší program o jeden bod méně a do VJ vstupovala jako 21).

29.1.

Do volné jízdy nastoupí Eliška v pátek večer cca 10 minut po 19 hodině.

 

TANEČNÍ PÁRY

Český taneční pár Cortney Mansour / Michal Češka zažil ve Stockholmu výbornou seniorskou premiéru a uvedl se 17. místem. Na konci října změnili tréninkové centrum a z Toronta od Carol Lane se přesunuli více na jihozápad do Novi ve státě Michigan k věhlasnému trenérovi Igoru Shpilbandovi, který má „na svědomí“ většinu Olympijských a světových medailí v poslední krasobruslařské dekádě. ME tedy následuje poměrně brzy po této trenérské změně a upravené jízdy pojedou Cortney s Michalem poprvé naostro až v Bratislavě, jelikož z jejich účasti na MM ČR v Třinci sešlo po nešťastném pádu dvojice při nácviku nové „zvedačky“ těsně začátkem soutěží. Naštěstí šlo u Cortney pouze o slabší otřes mozku bez dalších komplikací a tak se mohli po návratu do USA opět vrhnout do tréninku. Jejich prvním postupným krokem bude, aby se vešli mezi finálovou dvacítku. Pro hovoří jejich sezónní výkony a nasazení do třetí losované skupiny, proti zase návrat některých párů, kde jeden nebo oba partneři byli v loňské sezóně zraněni nebo ještě nemohli startovat za novou federaci po změně partnerů (např. Coomes / Buckland z Velké Británie nebo Tobias / Tkachenko hájící nyní barvy Izraele).

 

28.1.

Cortney Mansour a Michal Češka si v krátkém tanci naprosto zaslouženě vylepšili osobní rekord ISU z MS juniorů 2014 o téměř 6,5 bodu na novou hodnotu 54,97! Na melodie z Amélie z Montmartru a francouzskou klasiku La Vie En Rose, tentokrát v podání Louise Armstronga, zatančili téměř bezchybný povinný Ravensburský valčík, těžkou sekvenci Twizzlů i nápaditou krokovou pasáž na foxtrotovou část a ve známce za technickou hodnotu opět pokořili nelehký limit pro mistrovství světa. Technická známka 29,85 je také jejich osobním rekordem. Zajímavostí je, že s průběhem krátkého tance dostávali Cortney a Michal s každým dalším prvkem více plusových bodů. V sobotních podvečerních volných tancích se představí ve druhé skupině, protože skončili v krátkém tanci na výborném čtráctém místě. A dovolím si opět malé srovnání s loňským rokem. Letos bylo potřeba na postup do finále pokořit hranici 50 bodů, vloni stačilo necelých 47 bodů. Letošní výkon Cortney a Michala by na loňském ME stačil dokonce na 12. místo po KT (ale u tanců se jedná o trochu ošidné srovnání, protože každý rok je trochu odlišná hodnota předepsaného tance, tedy dvou z pěti prvků krátkých tanců).

30.1.

Do volného tance nastoupí Cortney Mansour a Michal Češka dnes jako devátí v pořadí, a to čtvrt hodiny před čtvrtou odpolední.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Výsledky ME 2016 v Bratislavě budou pro nás důležité i z jiného hlediska, rozhodují totiž o tom, kolik která země v jednotlivých kategoriích získá kvótních míst pro Mistrovství Evropy 2017, které se bude konat u nás v Ostravě. A rok 2017 již bude rokem Olympijské kvalifikace na hry 2018 v Koreji.

 

Skvělou zprávou je, že Česká televize odvysílá většinu soutěží v přímých přenosech na programu ČT Sport, a to i první skupiny krátkých programů.

Program ME 2016:

27.01.2016

     
 

10:15

Ženy

krátké programy

 

17:30

Muži

krátké programy

28.01.2016

     
 

12:30

Taneční páry

krátké tance

 

17:45

Muži

volné jízdy

29.01.2016

     
 

14:00

Sportovní dvojice

krátké programy

 

18:00

Ženy

volné jízdy

30.01.2016

     
 

10:00

Sportovní dvojice

volné jízdy

 

14:30

Taneční páry

volné tance

 

V neděli 31. 1. 2016 se uskuteční závěrečná exhibice, která je již (stejně jako sobotní program) dle zpráv z Bratislavy vyprodána.

Kompletní výsledky ME 2016 v Bratislave sledujte zde.

 


Karel Oubrecht, GS


přidáno 2016.01.28 00:00:00

Souhlasím

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tímto souhlasíte. Více informací